Silverstämplar - Massor med info om silverstämplar

Kattfot

Silverstämplar

Kattfoten är den mest kända av alla kontrollstämplar på guld- & silverföremål i Sverige. Detta är inte så konstigt med tanke på att kattfoten har funnits stämplad på nästan alla silver- & guldsmycken sedan den introducerades år 1754.

Kattfotstämpeln är en opartisk kontrollstämpel och faktiskt Sveriges första konsumentskydd. Silverstämpeln, kattfoten, består av det lilla riksvapnet Tre kronor som innefattade i en trepassformad sköld med rundade hörn.

De tre kronorna finns också innefattade i en oval som infördes 1913 men denna silverstämpel användes uteslitande för de importerade silversmyckena. I samband med att Ovalen infördes började man också använda ett S efter kattfoten för att tydliggöra att föremålet vara av silver.

Vem använder kattfoten?

Vem använder kattfoten?

Det är endast ett kontrollorgan som får använda kattfoten för att pränta in dess mönster i guld och silverföremål. Kattfoten har varit ett krav på guld och silverföremål sedan de infördes år 1754.

År 1988 ändrades dock regelverket kring kontrollstämpeln kattfoten så den blev frivillig för guldsmedsaffärerna och smyckesbutikerna men den används fortfarande i mycket stor omfattning.


Silver med stämplar hittar du oss


Mer fakta om silverstämplarna

Här kan du hitta allt som är intressant att veta om silverstämplar men också en del kul och roligt om silver, silversmeder och silverföremål.Meny - Silverstämplar
Till förstasidan på www.silverstämplar.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Årsstämpel Ortsmärke Namnstämpel Nyheter